Friday, August 12, 2011

what is spam in blogger world means?

assalamualaikum

pening kepala aku.dah penat dan dah malas nak beritahu.dah berbuih buih dah aku explain tapi biasalah.ada saja pendatang baru dalam dunia blogger ini tidak mengetahui apa itu spam.mari mari adik adik ku yang baru sahaja menceburi bidang blogging ini scroll ke bawah.*bajet cam da veteran jerk*

spam itu bermaksud atau bererti pengulangan sesuatu benda didalam dunia cyber.dalam dunia blog,spam itu bukanlah pengulangan sesuatu.tapi bererti link yang berwarna biru yang di comment di bawah post.sila kenali yang mana post dan yang mana comment.ade jugak blogger yang terkeliru tentang spam ini gara-gara tidak mengenali yang mana satu post dan yang mana satu comment.

contoh post

gambar rajah di atas ini dinamakan post kerana kita boleh comment dibawahnya.ini tidak dikira spam kerana ini memang kita post.kita bukan comment dibawah post yang mempunyai link yang berwarna biru.untuk dikategorikan sebagai spam dalam dunia blogger,sila scroll ke bawah

contoh spam

lihat,di bawah post tadi,sekiranya kita comment dengan meletakkan link,ini dikatakan sebagai spam dalam dunia blogger.tidak kiralah macam mana sekali pon sekiranya ade link yang berwarna biru dibawah post atau dikenali sebagai comment itu dah dikira sebagai spam.

sekiranya mention nama,nama itu bertukar menjadi biru,itu tidak dikategorikan sebagai spam.itu dikategorikan sebagai mention.jadi jangan risau untuk mention nama orang kerana itu bukanlah spam.jadi adakah anda semua faham erti spam dalam dunia blogger?

sekian selamat beramal.maaflah buat entry pasal spam plak.sebab da penat dan berbuih da mulut nak explain benda yang sama kepada orang yang lain.jadi dengan ini saya mencari jalan ringkas untuk memberitahu semua sekali hanya dengan entry ini.
Terima kasih atas kesudian membaca entry saya.Like jika suka entry ini.

8 comments:

cik violet said...

okay paham..hehe

fahmie firas said...

Best entry nie
Salam kenal,
nice blog,
done following you,
Kalau free jemput singgah ke blog saya,
Bagi komen and nasihat ok.
http://fahmiefiras.blogspot.com/

adiba ramli said...

haha.. its ponits to me?

btw, thanks la my abg manis! keh3

Mekz's! said...

hahahaha...SPAM..huhu

yad'z said...

macam salah je... hahahhaa... =P

Nur Syazana Mohammed Sani said...

kalau xpaham xtao la nak terang macam mane lagi :P

http://syazanasani.com

*rainyscream* said...

oraaitt..roger that! :p

http:/rainyscream.blogspot.com/

ms. jana said...

ok paham...hehehehe...pasni xmo spam2...