Friday, September 16, 2011

retis yang konon baik

assalamualaikum

seperti yang dijanjikan,aku nak updatekan pasal dunia blogger yang menggemparkan tapi ditegah oleh tuan empunya diri kerana takot aku terkena tempias.da siap dah entry tu tapi terpaksa buat draft.mungkin da tiba masanya nanti aku akan terus publish.maaflah menghampakan korang yang tertunggu nak baca.tapi kawan aku sorang ni menegah aku untuk publish sementara waktu.

tapi buat masa ni aku tetap menceritakan juga tentang perbualan dua retis ini didalam satu group yang mana aku tidak boleh mention disini beserta nama mereka*sib baik la kawan aku tak benarkan*.aku tidak kisah sekiranya aku pula yang menjadi target oleh mereka-mereka ini selepas entry ini dipublish.dipersilakan.aku dah lama tak mengasah bahasa kelancangan aku ni.sekiranya dijadikan target,dipersilakan.

ade lah seorang admin tu,buatkan member aku ni jadi admin kat dalam satu group ni.boleh dikatakan admin ni retis juga la orangnya.suka juga la dia memberi teguran tapi bahasanya sangat lancang.samalah dengan kawan dia ini.korang semua kenal sangat dia ni sebab dia ni retis.retis yang disayangi orang ramai.tapi sayangnya orang ramai tidak mengetahui cerita yang sebenarnya.

kawan aku ni dilantik sendiri oleh retis ini untuk menjadi admin dalam sebuah group ni walaupun dia tidak teringin pon nak jadi admin.tapi kawan aku ni jadi admin pon tak lama sebab kawan aku ni tahu perangai si retis ni macam mana.kawan aku ni dah memang agak dah dia akan terkena dengan retis ini.

semasa menjadi admin group itu,ternyata jangkaan kawan aku ni benar.perbualannya telah pon di print screen oleh kawan kepada kawan aku ni.kawan aku ni dihina oleh retis yang melantik dia sebagai admin dengan kawan dia yang merupakan admin juga salah satu group.

kawan aku ni tak hingin pon nak jadi admin kepada group itu  sebab bagi dia admin ke ahli ke semuanya same je.cuma ade kelebihan untuk approve dan delete je.tapi kawan aku ni dilabel sebagai babi oleh retis ini dalam perbualannya dengan kawan retis ini.

kebodohan itu menjangkau ke langit kah retis ini?lantik jadi admin pastuh menghina dan bercakap buruk.padahal dia sendiri yang lantik kawan aku ni jadi admin.hye jangan ingat kau retis boleh buat ape sahaja.retis itu tak lama.sekejap je hilang nanti.yang orang akan ingat ialah perbuatan buruk kau je nanti.

tunggulah masanya tiba nanti,kau kan tahu tinggi rendahnya langit dengan bumi ini bila Allah membalas kembali apa yang kau dah buat kat kawan aku sorang ini.bukan ini sahaja,banyak lagi benda yang kau buat kat kawan aku ni tapi sengaja dia suruh aku rahsiakan.

aku tahu apa yang kau and the geng buat kat kawan aku ni,tapi slack kawan aku ni tak bagi je aku bagitau semua itu kerana kuatir aku terkena tempias.memang aku takde kena mengena dalam hal ini tapi aku sebagai kawan,aku cuba menegakkan apa yang sebenarnya.

matang lah sikit.harap je retis tapi otak letak kat lutut.wey tolong ar sedar perangai buruk kau tu.kau kan suka tegur orang sana sini dengan kelancangan bahasa,tapi aku rasa kau tak layak nak tegur orang lain sebab perangai kau sendiri.tegur benda yang baik baik,tapi kau sendiri buat benda yang tak baik.layakkah kau ni nak tegur orang lain sedangkan diri kau lagi teruk daripada orang lain?cermin lah diri tu dulu bro sebelum kau menegur orang lain cara untuk membuat baik.dah tu suka pula putar belit cerita sebenar.orang yang tidak tahu kau macam mana,dia akan percaya sebab kau tu retis.orang yang dah kenal kau,tahu perangai kau,hah hilang respect brooo.serius hilang kalau orang tahu perangai kau yang sebenar.ni aku baru dedahkan satu.kau rilek je bro.banyak lagi masa untuk aku dedahkan satu satu perangai buruk kau.


aku bukan nak dedahkan aib orang,tapi aku tak nak ramai orang tertipu dengan gaya yang nampak seperti baik tapi lagi teruk sebenarnya.berhati hatilah dengan orang macam ni.suruh buat baik bagai,tapi diri sendiri lagi teruk.kau dah boleh jalan la bro dengan penampilan baik palsu kau tu.

korang semua tak percaya?ini buktinya si retis ini yang kononnya tegur orang buat baik itu ini.haaa inilah dia rupa sebenar.tapi kerana kawan aku ni kata padam yang lain,maka aku terpaksa padam.kalau ikutkan aku,memang aku tak padam biarkan ramai orang tahu siapa dia ni sebenarnya.kalau yang terlibat tahu ni baca comfirm terasa pedasnya.

aku bukan nak cari pasal.aku sedar aku sape.tapi aku sedikit pon tak heran kalau aku ni jadi target kau dalam entry kau tu.sebab aku tak luak pon dengan entry kau tu sebab aku dah tahu perangai sebenar kau yang suka putar belit cerita.jangan kau fikir kau retis aku takut nak bermain permainan dengan kau.jangan ingat aku ni diam aku tidak tahu apa-apa dan tak boleh nak buat apa-apa.anytime je aku boleh dedahkan semuanya pasal kau.biar dunia blogger tahu kau ni macam mana.




boleh click untuk besarkan gambar sekiranya tidak nampak

lihatlah kawan aku ni,da kena macam macam pon still tak bagitau orang ramai siapa yang dimaksudkan.haihhh.memang menjaga betul la dia ni.
Terima kasih atas kesudian membaca entry saya.Like jika suka entry ini.

23 comments:

Noraien said...

ishhhh,terok nyeee..bhsa pown kasar giler..

org cm niee pown nak defend lagi ker?

kawan awk mmg baik ! :)

Sam Banjamin said...

alamak.. aku ade group jugak.. aku admin jugak.. ya allah.. jauhilah perkara-perkara begini kat group aku.. Gerila penulisan kreatif..

kunci locker said...

admin group mne ni???ok...aku pula yg pns n aku mcm terasa sbb aku pn admin n bhse aku pun kasar...tp aku xde pulak komen bnde ni...haha...admin mne ni???mne??cpt bgthu...grrrr

Farrah yong said...

wei , sokong kunci , admin mana nie . aku jadi admin jugak , terasa nie beb ! macam apa tah ? retis mana mulut puaka nie ! pffftt

nurul diana said...

makaiihhh mulut longkangnyee org tu

Nalisa Syahira said...

ooooooooo , eh .

Alia Natasha said...

hidup ni ibarat rodaaa , nanti si jahat tu pulakk org buat gituu. allah boleh balas bila bial, tak esok tak lusa. tak lusa , dekat anak or kaum kerabat dia ;)

Terbang Bersamaku said...

kasarnye bahasa....mmg tak patut org mcm nie..

Ai-Sis said...

haha,aku takkan bagitahu nama siapa retis ni sebab blum tiba masanya lagi.rilek je.banyak lagi masa.tunggu la dia buat hal lagi.

sekarang ni korang sendiri nilaikan sendiri.retis yang dibangga dan disayangi sangat dihadapan orang lain.tapi dibelakang macam tu.jadi fikirlah sama ada korang nak sayang lagi retis ini ataupon tidak.

Pendamba Mawar said...

bahasa dia..ish2

cik ikan said...

"RETIS" lah sangat kan. puiii.hahah.kesian dia doh.tak cukup perhatian dan kasih sayang. kan ai sis? :)

Penyu said...

alahai... kenapa nak tutup muka aku sama nama tu? nampak baik la kan kalau tutup nama aku dengan geng aku tu? ye, kau memang baik kalau bekap kawan kau camtu. hehehehe.

#kau tahu ke apa yang masalah yg sebetulnya? kau dengar dari mulut diorang je kan? or kau ade lagi ramai orang yg leh buktikan cerita diorang? cer kau list sorang2 budak yg kononnya tahu cerita sebenar.

hehehe. aku respek kau sebab bekap kawan. tapi kau sangattttttttttttttttt tak reti menilai kawan. sebab kawan kau tu pompuan? okay, nampak cam hero la kan kalau bekap pompuan.

sayang beb, kau buta. okay, kau ver buat entri, pastu list kan keburukkan aku. nak jugak tahu mane satu yang tak betul tu. kalau kau berani nak buat laa... takpe, kalau betul aku mengaku. kalau tak betul, emm.. nanti la aku decide camne nak buat.

tapi, aku takkan buat entri untk poblem sampah cam ni. aku tak gila trafik takat nak buat entri printscreen cam kau buat ni. kau mentioned je nama aku terang2 sama nama geng aku tu.

kalau berani la. aku pun skng memang mood baik ni. nak jugak nanti aku bagi trafik kat kau. atau.. kau nak aku malukan kawan2 kau yg kau baik sangat bekap dia tu? aku bleh buat diorang malu beb. hehehe. tapi takpa, kalau tak terkawal sangat, aku akan fikir dua tiga kali nak aibkan diorng.

kalau kau tak tahu citer sebenar, n dengar cerita sebelah pihak je... tayah la nak bekap kawan2 centu. nampak gaya kau cam dibutakan oleh kgkwn kau tu. kalau kau nak dengar cerita dari org yang pernah terkena dengan kgkwn tu, aku leh je listkan nama diorng. pastu kau dengar pulak cerita kawan kau tu dari diorang. amacam?

kau tanya dulu kawan kau, boleh tak aku buat camni. bukan takat kat blog aku leh aibkan diorang, twitterm facebook, group. memana je beb. kau mintak izin kawan kau dulu, kau buat entri bekap kawan kau, pastu aku balas entri kau. beres?

Ai-Sis said...

aku tutup nama kau and the geng sebab aku masih lagi boleh berfikiran waras untuk tidak mengaibkan sesiapa selagi yang aku termampu dan masih bersabar.

aku tidak kira perempuan atau lelaki.selagi yang mana tidak betul aku akan betulkan selagi aku termampu.tak reti menilai kawan ke atau kau sendiri yang tak mampu nak berfikir tentang nilai kawan itu sendiri?

wahh manisnya berkata-kata."aku akan fikir dua tiga kali nak aibkan diorang" wah wah wah.aku suka dengan statement ini.sangat terbaik.tapi itu ke yang dilakukan?hahahaha.cakap tapi tak serupa bikin buat ape?hahaha.

cakap pasal kawan?hahaha layak ke kau nak bercakap pasal kawan setelah kau sendiri yang berkata-kata begitu tentang seorang kawan?itu ke dinamakan kawan cakap cakap begitu tentang dirinya?itu ke namanya kawan memburuk burukkan depan orang lain?hahahaha sedar la sikit ape itu erti kawan.

aku buat blog bukan untuk mencari traffic.blog aku bukan nak cari traffic dan sebagainya.tidak pernah langsung ade erti untuk aku dalam mencari traffic.traffic bagi aku langsung tidak penting.tak pernah terlintas nak mencari traffic seperti apa yang kau sebutkan itu.

bukan aku tak berani nak dedahkan.aku rasa ada baiknya aku slow and steady dulu dalam membuat entry pasal kau ni.tak kemana pon kalau aku laju laju nak taip entry pasal kau ni sebab aku bukan orang gila traffic macam kau nak dok menjaja cerita orang sana sini.hebat sangat dalam mempromosikan cerita orang yang tidak patutnya.mencari traffic la katakan.

aku dibutakan oleh kawan?cerita sebenar dah aku dengar.kalau dengar cerita daripada korang,berputar belit.susah aku nak percaya sepertimana yang kau putar belitkan dalam entry pasal hutang kau tu.

aku takkan terpedaya lagi dengan citer putar belit kau tu hanya semata-mata kau adalah retis dalam dunia blogger.

@taufiqhelios said...

errr..aku baca entry dalam entry ke nih..bertambah pening aku...dah la entry pon pening..belit2...errr

Penyu said...

haha, retis? siapa la yang kenal aku dalam dunia blog ni. kehkehkeh

ala~ kawan2 aku takdenya nak putar belit cerita pasal ni. kalau diorang betul kan, kenapa diorng buat fitnah pasal kwn2 yg rapat dgn aku masa aku buat gath aritu?

pastu bila hal sebenar dah terbongkar, kenapa pulak diorng nak remove/block org2 yg difitnah tu dari FB n twitter? kau tanya la diorng balik.

ade tak diorg citer pasal tu kat kau? kalau ade, cer kau citer kat aku, camne.... citer tu dr mulut diorg.

kau nak dgr apa pulak kata kawan2 aku yg diorg fitnah memacam? kalau kau nak dgr, boleh je. ades... malas laaa nak ckap banyak. kau pun kemain rancak duk bincang pasal aku. hehehe.

aku tahu la beb kau n kwn2 kau duk troll aku skg. hahaha. nape je tak tunjuk diri sebenar kalau bercakap? tayah la main sorok2 mcm kwn2 kau tu. tau je bising kat blakang.

kunci locker said...

ai sis : ko ckp psl penyu ni ke??weyh penyu??ko upeny retis yg dimaksudkn...ayt ni bukti..

aisis tulis : "aku rasa ada baiknya aku slow and steady dulu dalam membuat entry pasal kau ni"

so ko eh penyu???

Penyu said...

@opsssssssss. KAWAN KAU TERASA KE TENTANG ENTRI HUTANG TU? KE KAU TERASA? TAPI KAU MANA ADE HUTANG AKU.

mirul said...

lol

cik Beskod said...

ish2 bahasa dia huhuhuhu

Miz Novexx said...

hamboi bahasa yang dia guna, buat rugi je ustazah ajar PAI kat sekolah...ish ish ish

RinsyaRyc said...

mak aih....
kelip2 mata..


http://bulatmata.blogspot.com/

Penyu said...

senyap je. mane entri woi! haha

Jemari MonteL said...

cam tetaw jek sal cite nih.... ok no komen... tunggu n lihat... sebab sume kekawan gue... x payah laa nak gaduh2 lam nih.... dunia blogger kat Mesia nih x besar mana pon!!