Sunday, September 16, 2012

disease



assalamualaikum.

lamanya tak update blog ini.hurm...maklumlah terlalu sibuk dengan practical untuk sem akhir.sekarang ni tinggal lagi 2 minggu je lagi sebelum tamatnya practical daku setelah bertarung selama hampir 2 bulan setengah.total 3 bulan je practical.terasa terlalu cepat masa berlalu.

ini cuma short update je.just nak update yang daku sangat sangat tak sehat sejak kebelakangan ini.banyak sangat penyakit menyerang terutama sekali penyakit batuk.hampir setiap malam batuk.yang peliknya siang tak batuk pula.pelik.

then buang air besar berdarah.erm...kemungkinan ade kanser.tapi tak pasti sebab baca kat internet selalunya sebab pembuluh darah bengkak kat bahagian dubur lalu pecah.sebab itu kluar darah waktu buang air besar tu.jalan penyelesaian,kena banyak makan buah buahan dan sayur sayuran serta banyakkan minum air kosong.

then,luka sana sini.biasalah kalau tak boleh duduk diam.dok tong tang tong tang pegang pisau potong sayur,daging,ayam semua sebab open house only for relatives.bayangkan masak untuk 6 buah kereta.pergh.dalam masa yang sama,pergi open house sebanyak 6 buah rumah dalam hari yang sama.tak ke mati cam gitu?

then kepala selalu pening sjak kebelakangan ni.panadol?mlas nak makan.tak elok juga kalau selalu makan panadol ni.nanti merosakkan badan.hurm...bila pening,duduk dan baring jela mampu.kalau kat tempat kerja,tutup mata dan rest sekejap.itu je yang mampu sebab tak mampu nak buat ape-ape.

selsema.hurm.setiap kali lepas mandi selsema.aku pon tak faham kenape selsema.da selsema tu,bersin jangan cakap.selalu je bersin sampai banyak sangat tisu digunakan untuk lap hingus yang bertaburan dari hidung meleleh leleh jatuh.

hidung berdarah.benda da berlarutan lama sangat.tapi cam takde effect.mak kata sebab badan panas sangat.maklumlah kluar masuk kluar masuk berjemur bagai semua kat office.then tak minum air kosong pon.tu pasal badan panas sangat.daku pon tak faham.banyak je daku minum air sampai daku rasa perut da kembung dengan air.tapi still cakap tak cukup air.cam mana?

haih macam macam dugaan melanda sejak kebelakangan ni.hurm...tahlah.mungkin hayat dah tak lama dah kot.Allah saja yang tahu berapa lama lagi hayat aku didunia ini.hurm...pape pon keredaan itu penting.kalau tak reda maksudnya tak menerima ketentuan Illahi.

hurm...kata update short entry,tapi da cam panjang pula.hurm...takpelah...ade masa nanti kita ketemu lagi ye kawan kawan.terima kasih sebab sudi baca pasal kesihatan daku :')
Terima kasih atas kesudian membaca entry saya.Like jika suka entry ini.

3 comments:

Embun Melati said...

pergi cek sakit apa sebelum melarat..jangan jadi macam akak teruk sakit 1 badan..bila tau masalah penyakit banyak,memang derita..

sekarang akak dah tak ambil ubat moden,akak makan homeopathy..sebelum ni memang teruk sakit..sekarang ok la sikit...

Terbang Bersamaku said...

walaupun musim2 raya, banyak pegi rumah terbuka & kenduri kahwin ke ape...awk kena jugak jaga pemakanan...

walupun busy mcm mane pun dghn tugasan harian jgn lupa jaga kesihatan ye..
kalau tak sihat tue terus gi klinik atau hospital ke dptkn nasihat doktor, jgn lupa mkn ubat..take care..=)

Ai-Sis said...

terima kasih yang setia membaca.heee terharu sat.insya~Allah.terima kasih atas keperihatinan kakak kakakku tentang kesihatanku :)